JO, testujeme: Degustační párty Chef Table vol.1

Autor: eva dne: So, 07/01/2017 - 16:40.

Skvělá naturální vína řady Living Wines a představení některých specialit z dílny šéfkuchařů restaurací Satuy, Le Terroir a Bistrot 104 byly hlavním tahákem neobvyklé party v restauraci Satuy na Ovocném trhu v centru hlavního města.

V luxusní Fish&Steak Restauraci Satuy se specializují na vynikající fusion kuchyni s pokrmy z čerstvých a kvalitních, především mořských surovin.

Naturální vína řady Living Wines

Dokonalou tečkou akce Chef Table vol. 1 byl pak art & painting desserts (příprava sladkých dezertů přímo na stole). Cukrář Martin Hartmann připravuje originální dezert servírovaný přímo na stůl.

Restaurace BISTRØT 104 na Korunní ulici v Praze na Vinohradech
Autorem interiéru je společnost FAME design, dále společnost DONATE, pod technologie kuchyně se podepsala společnost AMEREX a k tomu všemu i celý tým BISTRØT 104. „Máme tady třeba více druhů dřeva jako dub, akát, týk, 4,4 metru dlouhý stůl z jednoho kusu stromu z Barmy, lampy jsou odlitky z betonu, vázy na stolech jsou vlastnoruční týmová výroba z použitých vánočních stromečků, podnosy pro servis máme z recyklované překližky od společnosti PALETKY.CZ,“ představuje interiér tým BISTRØT 104 s kapacitou 60 míst šéf kuchyně Pavol Pavlík. Tým hodně talentovaných a šikovných lidí, v tuhle chvíli Terka, Martin, Anička, Matyáš, Marianka se bude do budoucna doplňovat. A Pavol Pavlík, zkušený kuchařský harcovník bude tvořit, zkoušet, vyvíjet a posouvat dál celý koncept kupředu jak na místě, tak v terénu za pomoci lidí kolem sebe. „Mám v plánu víc cestovat a sbírat zkušenosti a inspirace v cizině, primárně z logiky věci na severu.“

A jaké lahůdky tu předkládají na stůl? Za zmínku stojí třeba zauzené prsa z kačera s křenem a papírovým chlebem, mušle svatého Jakuba v zelné polévce, selečí bůček a jelítko s kapustou a lanýžovou omáčkou nebo hovězí líčka s cizrnou a pečená dýně se zázvorovou zmrzlinou. Chloubou nové zážitkové restaurace je i káva. „Máme rádi filtrovanou kávu a v tuto chvíli pracujeme s  Moccamasterem,“ představuje kávu Pavol Pavlík. „Do budoucna plánujeme přidat další věci, ale espresso u nás nenajdete. Experimentujeme s menšími pražírnami, teď nás zrovna baví liberečtí Nordbeans.“

Nápojům ve spojitosti s jídlem – tedy párování - se tady na Korunní věnují s mimořádnou péčí. Domácí nealko limonáda zní opravdu nehezky, prezentují se vlastními fermentovanými nápoji, které si připravují ve skleněných demižonech pod kvasnou zátkou, protože si myslí že otevřít láhev s hotovým, mrtvým produktem není ta cesta kterou tu chtějí jít, proto tu najdete fermentované limonády, cidery, perry i kombuchu a do budoucna i další věci.  „Je toho docela dost, co člověk může udělat, pokud má chuť, vůli a nekouká v práci jen na hodinky,“ představuje další filosofii Pavol. „V párování jsou ale kromě „našich“ věcí také piva z minipivovarů, pét-nat, filtrovaná káva nebo bylinný výluh, který měníme podle toho co je právě sezónní." Proto se nejedná o vinné párování, ale spíše nápojové, přestože víno milujeme nade vše. Vinná kolekce Living Wines není jen kolekce, je to  projekt, který vytvořil Dragan Bogdanović a vznikl v rámci společnosti Living Venues, která je majitelem projektu. Je prací právě Dragana, aby se staral o jednotný koncept vína na většině objektů, o jeho osvětu a propagaci, jak mezi zaměstnanci, tak mezi zákazníky. Vína, která se tu snaží propagovat, jsou ta nemanipulovaná, tedy bez excesivní chemie jak na vinici, tak ve sklepě, z Moravy i světa. Součástí LW jsou i vlastní řady vín, pojmenované podle restaurací Bistrot104 a Le terroir, které si nechali nalahvovat podle požadavků u několika vybraných vinařů, kteří splňují představy o vinném naturálnu.  A plány do budoucna? Vytvořit z B104 místo pro přátele, pro lidi, ze kterých se – věří - stanou časem kamarádi. Radost, upřímnost, pokora, úcta, úsměv, štěstí, příjemné chvíle, odreagování...

Michelinský LE TERROIR po rekonstrukci otevřel brány úžasné gastronomie
Gastronomický klenot v centru hlavního města znovu otevřel své brány. Pod taktovkou šéfkuchaře Thomase Venela se ale tato unikátní restaurace výrazně změnila. Le Terroir razí v úžasných sklepních prostorách nový trend v gastronomii – párování jídel se signature drinky a degustační menu o 4 a 8 chodech - a to vše ve stylu legendární francouzské kuchyně ze všech koutů této nádherné země. Obnovený LE TERROIR prošel citlivou rekonstrukcí, aby jen zvýraznil komorní prostředí románských sklepů měšťanského domu z 13. století ve Vejvodově ulici na Praze 1. Milovníci špičkové gastronomie si mohou sestavit degustační menu o čtyřech či osmi chodech podle aktuální nálady a chuťových preferencí. LE TERROIR je jediný restaurant v České republice, který má v nabídce téměř 100 ročníků armagnaců. Exkluzivně jsou zde zastoupeny prémiové destiláty, které doprovázejí jednotlivé chody menu s osobitými signature drinky. Mistrovsky sladěné pokrmy servírované takřka v umělecké podobě si podmaní všechny vaše smysly. A jaké jsou hlavní trendy a proudy v gastronomii Le Terroir? BISTROT CHIC – tedy svižná francouzská gastronomie, LA VINOTHÈQUE - francouzská vína v čele s legendárním Romaneé Conti a samozřejmě FINE DINING - degustační menu ze všech koutů Francie. Restaurace se od roku 2007 pyšní zařazením do průvodce Michelin Guide. Je jasné, že se LE TERROIR stane opět vyhledávaným místem gurmetů a milovníků fine diningu.

Tým Le Terroir:
Thomas Venel: Chef de Cuisine Le Terroir Restaurant
Narozený v Le Terroir de Franche-Comté, město Besançon. Studoval hotelovou školu v Lille pod vedením šéfkuchaře Bertranda Simona.Pracoval v l'Hôtellerie les 3 mousquetaires, restaurantu Le buffet Isbergues France, a stejně jako jeho kolega Alexandre, i on na čas zakotvil v Anglii v hotelu The Majestic v Harrogate. Poté přišel do České republiky a pracoval v hotelu Marriott a restauraci Soho.

Alexandre Di Cintio: Restaurant Manager Le Terroir Restaurant a Terroir´s Café/Brasserie/Cocktail Bar
Narozený v Le Terroir de Champagne, v jejím centru, tedy ve městě Remeši. Svou kariéru začal mimo Francii, když pracoval jako sommeliér v hotelu Vista Palace v Monaku. Poté se vrátil do Francie, v Paříži v Le Bistrot du Sommelier pracoval po boku nejlepšího sommeliéra světa roku 1992 Phillipe Faure-Braca. A poté sbíral zkušenosti v L´Auberge de L´éridan pod 3hvězdičkovým michalinským šéfkuchařem Marcem Veyratem. Ve 23 letech odešel do Anglie, kde pracoval jako asistent hlavního sommeliéra v Relais Chateaux hotelu Hambletown Hall (1 michelinská hvězda) a ve Vineyard at Stockcross (2 michelinské hvězdy). Poté se přesunul na sever do Skotska, kde pracoval jako Restaurant Manager pro Abstract Restaurant v Edinburghu a Inverness. V roce 2010 se rozhodl přestěhovat do České republiky. Tady pracoval jako manažer restaurace v hotelu Diplomat a v restauraci Pot au Feu.

Nicolas Eustache: Chef Sommelier Le Terroir Restaurant
Nicolas se narodil v Le Terroir de Lorraine, ve městě Metz. Získal magisterský titul v oboru vinného obchodu. Pracoval pro některá vyhlášená vinařství v údolí Rhony. Poté se přestěhoval do Prahy, kde pracoval v mnoha vinných barech, společnostech dovážejících víno a také v restauracích jako  MaSa by Hervé Rodriguez. 

Zdroj: Satuy