Japonské houby shimeji

Autor: eva dne: Po, 12/11/2017 - 12:41.

Japonské houby shimeji si stále častěji nacházejí místo v kuchyních po celém světě. Spolu s houbami shiitake a enoki patří do „svaté trojice“ nejoblíbenějších hub v Japonsku. Český název houby je líhovec moučný. Přezdívá se jí také plážová houba, protože často roste na kmenech spadaných stromů na plážích.Shimeji mají jemné houbové aroma s oříškovou chutí. Je nutné je tepelně opracovat vařením, dušením nebo pečením, protože v syrovém stavu jsou hořké. Po tepelné úpravě si zachovávají stejný tvar i konzistenci.

V gastronomii mají shimeji pestré využití. Můžete je použít do asijských nudlí, polévek nebo pokrmů ve stylu wok. V evropské kuchyni jsou ideální do omáček, těstovin a polévek, kterým dodají jemnou houbovou chuť i zajímavý vzhled. Díky svému tvaru se přidávají do klasických houbových pokrmů. Houby shimeji si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.

Tip na velmi jednoduchou smetanovou omáčku s houbami
K cibuli zpěněné na másle přidejte houby shimeji a duste do měkka. Zalijte smetanou a dochuťte solí a pepřem. Omáčku použijte k těstovinám, rýži nebo gnocchi. Do hotové omáčky můžete přidat nadrobno nakrájenou zelenou cibulku nebo petrželku. Dobrou chuť.

Vaničku hub shimeji hnědých 150 g si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 54,90 Kč.
Vaničku hub shimeji bílých 150 g si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 54,90 Kč.