Tapety, obrazy, pokojovky: bytové dekorace, které vyšperkují domácnost

Tapety, obrazy, pokojovky: bytové dekorace, které vyšperkují domácnost

14. 2. 2023 Vyp Od norbert007

Připadá vám, že je vaše domácnost smutná a bez života? Vyšperkovat ji můžete pomocí několika bytových doplňků a dekorací. Při jejich výběru se rozhodujte na základě toho, v jakém stylu máte zařízený zbytek interiéru. Pakliže upřednostňujete minimalismus, nehledejte žádné výrazné prvky ani křiklavé barvy. Pokud je váš dům spíše industriální, upřednostněte materiály typu kov, beton nebo odhalené cihly či barvy, které jsou odstínům materiálů podobné. 

Tapety a obrazy pro obšťastnění zdí a stěn

Pokud jsou zdi v interiéru smutné a bez života, můžete je oživit tím, že na ně pověsíte obrazy nebo nalepíte tapety. Podle bytových designérů tapety a obrazy prakticky nikdy nevyjdou z módy. Nahrazují tradiční výmalbu stěn, která člověka dříve nebo později přestane bavit. Zatímco tapety jsou skvělou možností, jak pozměnit interiér a jak s ním opticky pracovat a vzbudit dojem, obrazy jsou příjemným oživením doposud smutných interiérů. 

Tapet a obrazů je na trhu opravdu mnoho, pro jaké se rozhodnete, je jen na vás. Zatímco v některých případech rozhoduje stávající zařízení domácnosti, v jiných případech hrají roli pouze preference jednotlivců. 

Pokojové rostliny do každé místnosti

Do kategorie bytových dekorací a doplňků patří s klidným svědomím také pokojové rostliny. Nemají však jen estetickou funkci, ale také jsou plně funkční. Fungují totiž jako čističky vzduchu – i pokojové rostliny umí odebírat ze vzduchu škodlivé látky, které se mohou usazovat na našich plících a zadělat nám na řadu zdravotních potíží. 

Při výběru pokojových rostlin se rozhodujte na základě toho, jestli ve vaší domácnosti je nebo není domácí mazlíček či dítě. Existují totiž alternativy, které jsou jedovaté a které by kvůli přílišné zvědavosti zvířat nebo dětí mohly vést k jejich otravě. Do této kategorie pokojových rostlin, jež nejsou vhodné do rodinných domácností, patří například tchynin jazyk nebo diefenbachie. Kupodivu se jedná o druhy, jež milují všichni začínající pěstitelé. Nejsou totiž nijak náročné na péči a údržbu. 

Fotografie z cest nebo důležitých událostí

Kromě tradičních obrazů mohou v interiéru hrát roli také fotografie, které jsou pořízené z cest nebo pochází z mimořádných a důležitých společenských akcí vaší rodiny nebo přátel. Zatímco některé mohou viset na zdech, jiné mohou mít své místo na policích nebo na skřínkách obývací stěny. 

Aby fotografie dokonale zapadly do interiéru, vyplatí se přemýšlet nad konkrétním rámem. Jestliže máte minimalistický interiér nebo sázíte na skandinávský styl, dřevěné rámečky stojí za zvážení. Jestliže však sázíte na minimalismus, pravděpodobně vám učarují tradiční bílé rámy ničím nezdobené, pouze velmi jednoduché. 

Bytový textil umí zahřát, a to i atmosféru

Máte zdi polepené tapetami a tam, kde tapeta nenašla své využití visí obrazy? Výborně. Jenže možná vám přijde, že interiér není pořád dostatečně útulný. A tak přemýšlíte nad tím, jaké další bytové dekorace domů pořídit. Nabízí se například bytový textil, který umí působit velmi příjemným, zahřívacím dojmem, dokonce až takovým, jako by vás hladil na tváři. Jinými slovy právě bytový textil umí zahřát na duši i ohřát atmosféru, která v interiéru koluje. 

Proto pokud vám stále přijde, že je interiér třeba vyšperkovat k dokonalosti, měli byste automaticky sáhnout například po povlacích na polštáře nebo po plédech či dekách, které nutně nemusíte schovávat do taburetů, ale můžete je jen tak pohodit přes křeslo nebo pohovku v obývacím pokoji. Nebude to vypadat nepořádně, nýbrž stylově, shodují se bytoví designéři, kteří přesně totéž dělají při home stagingu prodávaných nemovitostí.

Foto: Dovido.cz