Hovězí abeceda: Víte jaké maso, je nejlepší na steak?

Autor: eva dne: Čt, 05/25/2017 - 05:48.

Maso je považováno za nezbytnou součást vyváženého jídelníčku. Řeč je o hovězím mase bohatém na bílkoviny s nízkým obsahem tuku. Takové maso je plné vitamínů a minerálů potřebných pro správné fungování lidského organismu.

Každý dobrý řezník by vám měl s výběrem vhodného kusu na steak poradit. Z krávy lze totiž na steak použít hned několik partií. Každý steak pak bude jiný, záleží na vaší chuťové preferenci.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"21060","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"431","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Už v dobách měšťanské společnosti bylo zvyklostí mít svého řezníka, podobně jako holiče či krejčího. Navázat přátelský kontakt v masně je výhodou i dnes. Například v prodejnách ZEMAN maso-uzeniny narazíte na řezníky, kteří vám rádi pomohou vybrat vhodný kus masa pro vaše kulinářské umění. Není nutné vyhledávat výhradně maso z Argentiny, protože i zvířata chovaná v Česku jsou kvalitní, pobíhají na pastvinách a jsou podrobována pravidelným veterinárním kontrolám. „Nejlepší maso, jaké můžete koupit, je to lokální, které na váš stůl neputuje přes půl světa. Na našem trhu máme spoustu dlouhodobě prověřených českých dodavatelů s nejlepší pověstí. Jejich maso prochází přísnou kontrolou a má výbornou chuť. Čistota a zdravotní stav zvířat jsou na prvním místě,“ říká Jiří Kulda, retail manažer ze společnosti ZEMAN maso-uzeniny.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"21066","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"387","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Nenechte se odradit cizími názvy
Maso z jalovic a mladých býčků je považováno za nejlepší volbu. Vybírejte si mramorované maso, které je ideálním kouskem nejen na gril. Tenké linie a stopy tuku ve svalovině masa zajistí lahodnou chuť a šťavnatost. Rib Eye, neboli Entrecote, je označení pro steaky vykrojené ze střední části vysokého roštěnce a patří mezi ty delikátní. Jedná se o nejměkčí část hovězího po svíčkové. Libovější, ale méně křehký a jemný kus masa je Rump steak z horní části kýty tzn. květové špičky. Flank steak je jemňoučký kus masa ze spodní části pupku, charakteristický svou vyzrálou chutí. Hanger steak, po česku „veverku“, seženete na řeznických pultech jen výjimečně. Jedná se o svalový úpon bránice. Za delikatesu to považují zejména Francouzi. Tento řeznický kousek je typický svou silnou chutí hovězí masa s tendencí k houževnatosti, peče se krátce na grilu nebo rozpálené pánvi.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"21064","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Čerstvé maso rovná se tuhé maso
Všímejte si i zabarvení masa, hraje podstatnou roli ve stádiu zrání. Po porážce zvířete probíhají ve svalových vláknech biochemické procesy, při nichž maso získává požadované senzorické, technologické a kulinární vlastnosti. Dochází k odeznění posmrtné ztuhlosti, svalovina změkne, tuk se zpevní a maso je rovnoměrně křehké. Kvalitní řeznictví by měla nabízet masa vyzrálá, abyste si mohli vychutnat jeho specifické aroma a jemnost. Každý druh masa se vyznačuje jinými vlastnostmi. „Na rozdíl od vepřového masa se hovězí maso nevybírá podle růžovosti. Naopak je lepší jej kupovat, když je zbarvené do odstínů hnědé. To signalizuje, že je akorát vyzrálé a nebude po přípravě tvrdé. Správně by hovězí maso mělo zrát minimálně 14 dní,“ radí Jiří Kulda, retail manažer ze společnosti ZEMAN maso-uzeniny.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"21065","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"299"}}]]

České hovězí, ta správná chuť masa na jazyku
Hoďte si na gril poctivé české maso od ZEMAN maso-uzeniny. Vybírat můžete mezi Rump, Rib Eye, Flank, nebo Hanger steakem. Všechny steaky jsou 14 dní vyzrálé a pocházejí z pečlivě prověřeného mladého skotu/mladých býků. Nosí označení Česká potravina. Na rozdíl od vepřového se hovězí maso nevybírá podle růžovosti. Naopak je lepší jej kupovat, když je zbarvené do odstínů červeno-hnědé. To znamená, že je akorát vyzrálé a nebude po grilování tvrdé. Teprve jemné, měkké a vyzrálé hovězí, které zraje 14 dní, vám dá okusit, co je to mít pořádný kus masa na jazyku.

Společnost ZEMAN maso-uzeniny si zakládá na tom, aby její maso pocházelo z lokálních chovů. Odebírá maso pouze od dlouhodobě prověřených českých dodavatelů s dobrou pověstí. Čistota a zdravotní stav zvířat jsou na prvním místě. Fakt že, maso neputuje na váš stůl přes půl světa, je bonusem. Hovězí steaky jsou k zakoupení v prodejnách ZEMAN maso-uzeniny od 24,90 Kč/100 g. Jednotlivé balení mívá přibližně 350 g.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"21063","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"317","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Zdroj: ZEMAN maso-uzeniny