České tmavé pivo osvěží i zahřeje

Autor: eva dne: Pá, 10/27/2017 - 06:54.

Věděli jste, že české tmavé pivo je ve své kategorii jedno z nejprodávanějších piv na světě? Znalci o něm tvrdí, že umí zahřát v zimě a osvěžit v létě, přijde tedy vhod celoročně. Je lehké a příjemné na chuť i vůni. Oproti ostatním tmavým pivům z jiných zemí je české tmavé většinou méně syté a hořké a nemá tolik alkoholu. Dají se v něm rozeznat jemné karamelové, čokoládové nebo kávové tóny.  Proto se prý hodí i k moučníkům.

„České tmavé není jen pivo na chuť. Dobře se pije a je velmi osvěžující,“ poznamenává degustátorka Věra Lehovcová z Pivovaru Velké Popovice. „V Čechách máme velmi vhodné suroviny. Tmavé pivo se vaří z více druhů sladu než většina světlých piv, třeba i ze čtyř. Pro tmavé pivo se využívají slady jako bavorský a barevný, které mu dodávají tu typickou karamelovou chuť,“ popisuje Věra Lehovcová.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28855","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Od jantarové až po neproniknutelnou čerň
Barvu tmavého piva a její intenzitu určuje kombinace sladů. Dříve se slady dokonce sušily kouřem, ale dnes už se používá jen čistý teplý vzduch. Třeba nejtmavší pivo na světě je německý ležák typu schwarzbier, skrz který nejde vůbec vidět. Český Kozel Černý je oproti němu o dost světlejší, protože se vyrábí z unikátní směsi plzeňského světlého, bavorského, karamelového a barevného sladu. Ta nejsvětlejší tmavá piva pak mohou mít barvu jako jantar. Češi možná ani pořádně netuší, že české tmavé pivo je velice oblíbený vývozní artikl. Ve světě je pravděpodobně slavnější než doma. Když už jsme byli u Kozla Černého, ten v nedávné době získal ocenění na prestižní soutěži The International Brewing & Cider Awards 2017 v tradičně pivní Anglii a také na přehlídce Australian International Beer Awards 2017 až v daleké Austrálii.

Řezané je česká specialita
Tmavé pivo také dalo vzniknout pivu řezanému. „Nelze to ověřit, ale řezané velmi pravděpodobně vzniklo jako experiment v hospodě. V Čechách jsme historicky na výčepu měli tři piva – desítku, dvanáctku a tmavé, tak to někdo chtěl zkusit a poručil si řezané. To je stále populární i přesto, že dneska na výčepu můžete vidět 15 i více druhů piva,“ komentuje vznik české speciality sládek Vojta Homolka. Podle některých historických pramenů má kategorie tmavých piv delší historii než piva světlá. Česká tmavá piva jsou výjimečná také díky zemědělským podmínkám, které umožňují vypěstovat kvalitní ječmen na slad. Navíc se u nás velmi pečlivě dbá na šlechtění jeho odrůd. V Čechách má vaření tmavého piva stejně bohatou historii jako vaření světlého. Například ve Velkých Popovicích vaří tmavá piva už od začátku své existence v roce 1874.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28856","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Tmavá piva odjinud
PORTER
- původem z anglického Londýna, kde se vaří jako velmi tmavé pivo s 5% objemovým podílem alkoholu
- v Německu a dalších zemích, kam se rozšířil, má podíl alkoholu i větší

STOUT
- k tomuto typu patří například legendární výrazně hořký Guinness z Irska
- je hodně podobný typu porter, ale je silnější, může mít až 8% objemového podílu alkoholu

DUNKEL
- je německý tmavý ležák, oblíbený hlavně v Bavorsku
- k jeho výrobě se používá slad mnichovského typu
- jeho barva se může lišit od jantarové až po nazrzlou hnědou
- podíl alkoholu se pohybuje mezi 4,5% a 6%

SCHWARZBIER
- je také německý tmavý ležák, většinou 5%
- dá se označit za nejtmavší pivo ze všech tmavých
- bývá zcela neprůhledný, má plnou nasládlou chuť s čokoládovou nebo kávovou příchutí

Foto: Velkopopovický kozel