9 koktejlů nejen na léto

Autor: eva dne: Po, 10/23/2017 - 11:29.

Víte, co je Černá smrt, Michelada nebo Papa Daiquiri? Na všechny tyto drinky můžete narazit při letních cestách po světě. Jak chutnají? Jak je připravit doma?

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28531","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"450"}}]]

1.  Islandská Černá smrt
„Na Islandu, ostrově gejzírů a elfů, vám bude chutnat islandská pálenka s legendární přezdívkou Černá smrt,“ říká Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která vozí turisty do 150 zemí světa. Doma si po návratu smíchejte brennevin (islandskou pálenku podobnou naší kmínce), šťávu z černého rybízu a citronovou šťávu v poměru 3: 2: 1, přidejte cukrovou vodu podle chuti, míchejte s ledem a v ústech se vám otevřou islandské vzpomínky.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28532","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"298"}}]]

2.  Papa Daiquiri
Daiquiri ve formě drceného ledu, limetky, cukru a rumu zná každý. Vyzkoušejte svého barmana, jestli umí namíchat Papa Daiquiri. Hemingway byl diabetik, a když viděl přípravu tohoto nápoje, zeptal se, jestli by to nešlo bez cukru. A tak nový drink dostal pojmenování papa, jak všichni Ernestovi familiárně říkali na Kubě. Daiquiri bez cukru, zato s dvojitou dávkou rumu.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28533","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"338","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

3. Mexická Michelada
Máte rádi bizarní chutě světa? V tom případě bude pro vás tento zvláštní koktejl jako dělaný. Velké pivo v orosené sklenici, kterou zevnitř potřete něčím pořádně štiplavým a hranu namočíte v soli. Mexičané svůj podivný radler zbožňují a pijí jej při téměř každé příležitosti.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28534","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"337"}}]]

4. Singapore Sling
Být v Singapuru a nedat si Singapore Sling v Dlouhém baru elegantního hotelu Raffles je hřích. Tento koktejl vymyslel kolem roku 1915 Číňan Ngiam Tong Boon z největšího čínského ostrova Hainan a pokud nemáte dokonale zásobenou chladničku, ani ho doma nezkoušejte. Koneckonců, originál je jen jeden – v Singapuru – a skládá se z 3 cl ginu, 1,5 cl cherry brandy, 0,75 cl Cointreau, 0,75 cl DOM Bénédictine (bylinkový likér), 1 cl grenadiny, 12 cl ananasového džusu, 1,5 cl čerstvého limetkového džusu a kapky Angostura bitters.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28535","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

5. Patagonské Baileys
Za tímto nápojem musíte procestovat pořádný kus světa. V nejvzdálenějších fjordech Patagonie vám před návratem z túry na vaši expediční loď nalijí do sklenice whisky, přidají horké kakao a zasypou spoustou tisíce let starého ledu z ledovce. „Je to neopakovatelná chuť v dokonale kouzelném prostředí,“ popisuje zážitek Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která se specializuje na náročnější klientelu.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28536","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"338","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

6. Jihoamerické Pisco Sour
Dnes se těžko věří, že Peru a ne Chile bylo v 16. století centrem výroby vína v Jižní Americe. A už tehdy Španělé z hroznové šťávy pálili Pisco, které dostalo svůj název podle přístavu, z něhož ho vyváželi do Evropy. Smíchejte Pisco s vaječným bílkem, cukrovou vodou, citrónem a máte dokonalý a efektivní drink na léto.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28537","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"300"}}]]

7.  African Brew
Amarula, krémový likér vyráběný z bobulí, které milují sloni, je symbolem Jižní Afriky. Míchá se s kopečkem čokoládové zmrzliny, drceným ledem a trochou zralého rozmačkaného banánu, podává se ve sklenici na víno a zdobí čokoládovou tyčinkou. Perfektní dezert po grilování na terase.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28538","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

8.  Caipirinha
Nelze ji nezmínit. Máme pro vás však tip. Nepijte ji doma. Pojeďte do brazilského Rio de Janeira, posaďte se na plastovou židli v jednom ze stánků slavné pláže Copacabana, nebo se zapojte do večerních mejdanů ve čtvrti Ipanema. Je to božský zážitek nechat si ji namíchat místním barmanem při západu slunce.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"28539","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"403","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

9.  Manhattan
Když matka Winstona Churchilla organizovala v roce 1874 banket v New Yorku, netušila, že dala podnět pro vznik drinku, který bude po 150 letech pít (nejen) americká smetánka. „Během prohibice americkou whisky nahrazovala kanadská, ale mix whisky, italského vermutu a angostury bitter se zachoval dodnes. Nejlépe chutná s výhledem na Manhattan,“ dodává Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN.

Zdroj: CK SEN