1. listopadu slavíme Světový den veganství

Autor: eva dne: Út, 10/31/2017 - 06:01.

Zvolený termín souvisí s Dušičkami, které přichází hned následující den, a můžeme v něm najít jakousi symboliku pietního aktu. Světový den veganství byl vyhlášen v roce 1994, a to u příležitosti 50. výročí založení britské „Veganské společnosti“. O co vlastně veganům jde? Jedná se o lidi, kteří vychází z etického přesvědčení, že by člověk neměl způsobovat zbytečné utrpení jiným živým bytostem.

Jak veganství vzniklo?
Vzešlo z vegetariánství a rozhodně se nejedná o módní výstřelek posledních let. Veganství je tématem již od roku 1944. O vytvoření tohoto stravovacího směru se zasloužil Brit Donald Watson. Ten, společně s několika přáteli, požadoval po Vegetarian Society (organizace sdružující vegetariány ve Velké Británii), aby byla lépe prozkoumána problematika získávání mléka a dopady mléčného průmyslu na životní prostředí a na samotná zvířata. Vegetarian Society se tím ale odmítla zabývat, a tak Donald z této skupiny vystoupil a společně s dalšími lidmi stejného přesvědčení, založili The Vegan Society. Z organizace s pár desítkami členů se během let stalo celosvětové hnutí, které má miliony přívrženců zasluhujících se o celosvětovou osvětu v rámci rostlinného stravování a hlavně soucitu se zvířaty.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29111","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Veganství v České republice
U nás je oficiální historie tohoto životního stylu poměrně krátká. V roce 2008 bylo založeno občanské sdružení s názvem Česká veganská asociace. Jejím hlavním záměrem je informovat veřejnost ohledně ochrany zvířat a zdravého životního stylu. V České republice nejsou známy konkrétní počty lidí, kteří se k veganství, nebo vegetariánství hlásí. Avšak nárůst restaurací a bister nabízejících pouze rostlinné pokrmy nelze nezaznamenat, i když se to zatím týká spíše větších měst. Alternativy mléčných a masných výrobků dnes není těžké sehnat v jakémkoliv větším obchodě. Češi nad jídlem přemýšlí a čím dál častěji se uchylují ke stravě, která není živočišně zatížená. Příkladem může být i MANA, tekutá strava, která je mezi vegany a vegetariány velmi oblíbená právě proto, že jim bez práce nahradí tradiční jídlo, a přitom mají jistotu složení  a nutriční kvality.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29112","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"400","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Veganství jako trend
Veganství se zakládá na zdravém životním stylu a vychází z etického základu - soucitu se zvířaty. Lidí, kteří tento trend následují, je čím dál více. Jedním z důvodů může být i šíření osvěty celebritami, protože právě známé osobnosti mají na určování trendů obrovský vliv. Obzvláště v USA, kde lidé své hvězdy často následují. Pokud jde o ovlivňování určené k tomu, aby svět mohl být o něco lepším místem, proč ne. Životní prostředí by mělo zajímat nás všechny. Mezi celebrity, řadící se k tomuto vyznání, patří například zpěvačky Alanis Morrisette a Miley Cyrus, herci Brad Pitt a Woody Harrelson, a spoustu dalších.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29110","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"300"}}]] 

Další alternativy
Veganstvím to nekončí. Můžeme totiž najít mnoho dalších podskupin alternativního stravování. Například vitariáni požívají stravu bez tepelné úpravy v syrovém stavu, většinou pouze rostlinného původu. Někteří stoupenci si troufnou konzumovat i nepasterizované mléko a mléčné výrobky. Frutariáni nekonzumují takové potraviny, jejichž získání závisí na zabití původce. V tomto případě nejde pouze o zvířata, ale i o rostliny. Extrémní jedinci nejedí nic, co samo nespadne na zem, ale většina považuje za akceptovatelné plod utrhnout, pokud je tak zralý, že tím nepoškodí dárcovskou rostlinu. Breathariáni to dotáhli nejdále - měli by být živi pouze ze vzduchu. Těžko říci, kolik dlouhodobých stoupenců tento směr má. Chápejme ho spíše jako několikadenní půst.

[[{"type":"media","view_mode":"colorbox","fid":"29113","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"558"}}]]

Závěrem
Není jednoduché ze svého jídelníčku vyškrtnout veškeré potraviny obsahující živočišné složky a rozhodně k tomu nikoho nenabádáme. Možná bychom se však měli zamyslet nad tím, že snížení spotřeby masa a živočišných produktů obecně, by znamenalo pro planetu podstatné ekologické zlepšení. Lidé berou maso jako naprostou samozřejmost a už vůbec nepřemýšlí nad tím, že jejich steak či řízek byl ještě před nedávnem živá bytost. Měli bychom k masu začít opět přistupovat s respektem. To samé se týká mléka, mléčných výrobků a vajec. Zajímejme se více o potraviny, které konzumujeme. Velkým mýtem je tvrzení, že potřebujeme maso a živočišné produkty k získání dostatečné svalové hmoty a síly. I rostlinná říše nám nabízí mnoho různých bílkovin, ze kterých můžeme čerpat. Důkazem mohou být i aktivní sportovci fungující na veganské stravě, kterých stále přibývá. Patří mezi ně například sestry Williamsovy či bývalý boxerský šampion Mike Tyson. I v českém prostředí máme několik úspěšných sportovců – veganů. Jedním z nich je Patrik Gažo, freestylový závodník na horském kole. „Právě přechodem na veganství se můj jídelníček rozšířil minimálně o polovičku. Bílkoviny, cukry, tuky a vitamíny přijímám z mnoha rozdílných zdrojů a moje strava je mnohem pestřejší než předtím,“ říká o svém stravování sportovec a ambasador Drinku MANA Patrik.

Zdroj: Mana drink